Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Simpson

2011.10.21

pson család [bevezető szerkesztése]

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
Ha a filmre vagy kíváncsi, látogass el a A Simpson család – A film lapjára!
Simpson család (The Simpsons)
Simpsons FamilyPicture.png
A Simpson család
Műfaj családi rajzfilmsorozat

Alkotó(k) Matt Groening
Főcím "The Simpsons Theme"
Főcímzeneszerző Alf Clausen

Ország Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok száma 22
Epizódok száma 486 (epizódlista)
Gyártás
Játékidő 21-24 perc
Gyártó Gracie Films, 20th Century Fox Television
Sugárzás
Eredeti csatorna USA Fox
Magyar csatorna magyar TV6, Comedy Central
Eredeti sugárzás 1989. december 17.
Kronológia
Kapcsolódó műsor(ok) Futurama
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap

A Simpson család (angolul The Simpsons) egy nagy sikerű amerikai rajzfilmsorozat, Matt Groeningtől, melyet a Fox tv-csatorna számára készített a Klasky Csupo stúdió (melynek alapító tagja a magyar származású Csupó Gábor). Elsőként 1987. április 19-én jelent meg mint 2 perces műsor a Tracy Ullman Show-ban. Akkora sikert aratott, hogy két évvel később a Fox tévécsatorna 1989. december 17-én 20 perces adásban műsorára tűzte. A Simpson család azóta 23 évadot élt meg, és Matt Groeninget világhírűvé tette. Magyarországon a TV3 kezdte vetíteni 1998-tól, majd a csatorna megszűnése óta kisebb-nagyobb szünetekkel a Viasat 3, a TV6 és a magyar Comedy Central sugározza. Ez a rajzfilm egy átlagosnak cseppet sem nevezhető családot mutat be, hétköznapi gondokkal. A történet Springfieldben játszódik. Egy középosztályú amerikai család életén keresztül az amerikai kultúra és a társadalom világát szemlélteti humorosan.

Marge és Homer Simpson

A sorozatot megelőző rövidfilmek nagy sikert arattak. A sorozat Matt Groening találmánya, aki egy diszfunkcionális családot alkotott meg, aminek a tagjait a saját családjáról nevezte el. A sorozat lassan 20 éve tart és még mindig ugyan olyan sikeres mint kezdetben. Ezt legfőképp annak köszönheti, hogy gyakorlatilag minden korosztály és minden társadalmi réteg számára egyaránt élvezhető: a gyerekek jókat derülhetnek például Bart viccein, de a felnőttek is könnyen azonosulhatnak egy-egy karakterrel, ha saját problémáikra ismernek rá. Ugyanez a helyzet a különféle gondolkodású emberekkel is: akadnak, akik a felszíni humort keresik a sorozatban, mások szerint viszont igen komoly filozófiai tartalommal bír. Utóbbi tábor odáig jutott, hogy a Men's Health magazin 2005-ös listáján Homer Simpsont szavazta meg az évtized filozófusának. Sőt a Simpson család filozófiai kapcsolódásairól egy egész könyv is megjelent, The Simpsons and Philosophy: The D'oh! of Homer címmel, amely Homert Arisztotelésszel, Bartot pedig Nietzschével állítja párhuzamba. A szerzők, Mark T. Conard és Aeon J. Skoble több esszét szenteltek Simpsonék szexualitással vagy politikával kapcsolatos kinyilatkoztatásainak is, és a vallásos szomszédnak, Nednek hála a teológiai fejtegetések sem maradtak ki a könyvből. Matt Groening szerint a nézők minden szinten be tudnak kapcsolódni a történetbe: aki csak egy epizódot néz meg, annak az a fél óra is remek szórakozás, ugyanakkor a fanatikus rajongók számára szinte minden részben akad valami apró meglepetés (például egy szereplő titkos hobbija, vagy egy másik szereplővel való, addig háttérben húzódó kapcsolata).

A sikerre való tekintettel film is készült a sorozatból A Simpson család – A film címmel, amit 2007. július 27-én vetítettek először Amerikában. Magyarországon 2007. augusztus 9-én volt a premierje. A film nagy sikernek örvendett, ezt támasztja alá az is, hogy hozzávetőleg 526,2 millió dollár nyereséget hozott.

A sorozat díjai illetve elismerései:

A Homertól elhíresült D'oh! indulatszót hivatalosan is elismerték az amerikai lexikonokban. A sorozat nagy hatással volt a később megjelenő hasonló típusú rajzfilmekre.

Tartalomjegyzék

 [elrejtés

 

Előzmények [szerkesztés]

Groening eleinte egy saját képregényújságot készített amit hetente adott ki. James L. Brooks felkérte Groeningot, hogy készítsen egy rövidfilmet képregényéről, a Life in Hellről. Azonban a képregény meganimálásához közzétételi jog kellett, ezért inkább kitalált egy diszfunkcionális családot, amiket saját családtagjairól nevezett el.[1] Kivéve Bartot, akinek a neve a brat (kölyök) szó anagrammája.[2]

A Simpson család, ahogy először megjelentek a Tracey Ullman Show-ban

A Simpson család először első szereplése rövidfilmben volt a Tracey Ullman Showban, 1987. április 19-én.[3] Groening csak alapvető vázlatokat küldött az animátoroknak, gondolván, majd finomítanak a rajzokon. Ez azonban nem történt meg, ugyanis az animátorok csak lemásolták Groening rajzait, ezért a rövidfilmekben nagyon kezdetleges verziója volt látható a családnak.[2] A Klasky Csupo vállalat egyik legelső munkája volt a műsor animációja, ami A Simpson család elindulásához vezetett.[4] Az animáció a Klasky Csupónál történt[5] Wesley Archer, David Silverman, és Bill Kopp segítségével, akik az első évadban voltak az animátorok.[6]

1989-ben a produkciót The Simpsons néven félórás műsorba mentették át, ami a Fox csatornán futott. Az akkori produkciós csapat ma a Klasky Csupo része. Jim Brooks tárgyalt egy olyan szerződésről a Foxszal, mely szerint a Fox nem szólhat bele a műsor tartalmába.[7] Groening azt mondta, hogy a célja az volt, hogy a közönséggel, ahogy ő mondja, "mainstream szemetet" nézessen.[8] A félórás műsor a Simpsonék karácsonya (Simpsons Roasting on an Open Fire) résszel debütált, 1989. december 17-én.[9] A Még egy ilyen remek estét! című epizód volt az első teljes hosszúságú epizód, azonban 1990 májusáig nem vetítették le, mert problémák akadtak az animálással.[10] 1992-ben, Tracey Ullman pert indított a Fox ellen, mivel állításuk szerint a sorozat bemutatójának sikeréből ők is részesülnek,[11] ám a bíróság döntése alapján ez nem valósult meg.

Produkció [szerkesztés]

Executive producerek [szerkesztés]

A sorozat futtatóinak listája:

Matt Groening és James L. Brooks a sorozat egész történelme során jelen voltak executive producerként, olykor kreatív tanácsadóként is. Sam Simon és Brad Bird is szolgáltak executive producerként az első négy évadban. Bird mindig ellentmondott Groeningnak, Brooks-nak és a Gracie Filmsnek, ezért kilépett 1993-ban.[12] Mielőtt kilépett megegyeztek arról, hogy minden évben kap a profitból, és executive producer is tekintélyt is kap, annak ellenére, hogy 1993 óta nem dolgozik a sorozaton.[12][13] A másik fontos poszt a sorozat futtatója, aki részt vesz az írásban és ügyeli a műsor készítését az egész évad alatt.[14]

Írás [szerkesztés]

Al Jean (balra) a jelenlegi executive producer és David Mirkin a sorozat korábbi executive producere és az írói stáb tagja 1994 óta.

Az első írói stáb, Sam Simon vezetésével, John Swartzwelderből, Jon Vittiből, George Meyerből, Jeff Martinból, Al Jeanből, Mike Reissből, Jay Kogenból és Wallace Wolodarskyból állt.[15] Az új Simpson család írói stáb általában tizenhat főből áll, akiknek minden év decemberében ötleteket kell beadniuk.[16] A fő író írja meg az epizód első tervezetét. Azután a stábbal leülnek és kijavítják, finomítanak rajta, vicceket tüntetnek el és helyeznek el egy másik jelentben, majd a szinkronhangokat is hívják a sorok újraírásához.[17] 2004-ig,[18] George Meyer, aki az első évad óta dolgozott a műsornál, volt aktív ezeken az üléseken. Jon Vitti szerint Meyer találta ki a legjobb sorokat az adott epizódhoz.[17] Minden epizód elkészítése általában 6 hónapot vesz igénybe.[19]

A Simpson család írói stábja 1992-ben. Balról jobbra: Mike Mendel, Colin ABV Lewis, Jeff Goldstein, Al Jean, Conan O'Brien, Bill Oakley, Josh Weinstein, Mike Reiss, Ken Tsumura, George Meyer, John Swartzwelder, Jon Vitti, CJ Gibson and David M. Stern. Első sor, balról jobbra: Dee Capelli, Lona Williams, és ismeretlen.

Hatvan epizóddal a háta mögött, John Swartzwelder a legtermékenyebb Simpson család írói stábjából.[20] Az egyik legismertebb korábbi író Conan O'Brien, aki pár epizódnál működött közre a '90-es évek elején, mielőtt felkérték David Letterman helyére a Late Night-ba.[21] Az angol humorista, Ricky Gervais írta a Homer Simpson, ez a feleséged című epizódot, mellyel az első híresség lett, aki a Simpson családban íróként és szinkronhangként is közreműködött.[22] A Superbad - avagy miért ciki a szex? írói, Seth Rogen és Evan Goldberg írták a Homer the Whopper című epizódot, amelyben Rogen szinkronhangként is közreműködött.[23]

2007 végén az írói stáb is sztrájkolni ment. A stáb 1998-ban csatlakozott a Writers Guild of Americához.[24]

Szinkronhangok [szerkesztés]

Főbb karakterek szinkronhangjai

1-5 évad:

Homer Simpson-Székhelyi József

Marge Simpson-Pálos Zsuzsa

Lisa Simpson-Bogdányi Titanilla

Bart Simpson-Simonyi Balázs

Abraham Simpson-Tolnai Miklós

Ned Flanders-Lázár Sándor

Moe-Halmágyi Sándor

Montgomery Burns-Szuhay Balázs

Mr.Smithers-Horányi László

Skinner igazgató-Melish Gábor

Wiggum rendőrfőnök-Faragó András

Ropi bohóc-Forgács Gábor

Carl-Imre István

Lenny-Katona Zoltán

Milhouse Van Huten-Gacsal Ádám

Nelson-Strausz Ákos

 

6-8 évad

 

Homer Simpson-Székhelyi József

Marge Simpson-Pálos Zsuzsa

Lisa Simpson-Bogdányi Titanilla

Bart Simpson-Simonyi Balázs

Abraham Simpson-Izsóf Villmos

Ned Flanders-Trokán Péter

Moe-Halmágyi Sándor, Magyar Attila

Montgomery Burns-Szuhay Balázs

Mr.Smithers-Horányi László

Skinner igazgató-Orosz István

Wiggum rendőrfőnök-Kajtán Róbert

Ropi bohóc-Kapácsy Miklós

Carl-Imre István

Lenny-Katona Zoltán

Milhouse Van Huten-Gacsal Ádám

Nelson-Strausz Ákos

 

9 évad szinkronhang változások

 

Moe-Damu Roland

Mr.Burns-Rudas István

Animáció [szerkesztés]

Szereplők [szerkesztés]

A sorozat karaktereinek kinézete eleinte kissé barátságtalannak hatott, ezért a szerkesztők egy kicsit átalakították őket. A bőrszín eleinte világossárga volt később erőteljesebb sárgát használtak. Jellemző a Simpson-karakterekre, hogy 4 ujjuk van egy átlagos ember 5 ujjához képest.

A sorozat egyik főszereplője Homer Simpson, a családfő. Munkahelye a springfieldi atomerőmű 7G szektora, ahol biztonsági felügyelőként dolgozik. Felesége Marge Simpson, aki megpróbálja mindig jó útra terelni a családot. A legidősebb gyerek a családban Bart Simpson, aki mindig valami csínytevésen töri a fejét. Idősebb húga Lisa Simpson a bátyja ellenkezője: szorgalmas, okos, számára az iskola és a tanulás az egyik legfontosabb dolog. Kedvenc időtöltése a szaxofonozás. A legkisebb gyerek a családban Maggie Simpson, aki még csak egy éves.

A családnak több háziállata is volt. A macskát mindig Hógolyónak hívják, valamint van egy örökbefogadott kutyájuk, Kiskrampusz.

Persze a sorozatban nem csak a család tagjai és háziállatai szerepelnek. Vannak munkatársak, tanárok, családi barátok, rokonok, városi lakosság és helyi hírességek. Sok rész szól a család tagjain kívüli emberekről, és sokszor előfordulnak a sorozatban mint mellékszereplők.

Fontosabb helyszínek [szerkesztés]

Springfield, a város [szerkesztés]

Springfield egy dinamikusan fejlődő kisváros, amit 1796-ban alapított Jebediah Springfield, jelenleg kb 65 500 állandó lakossal rendelkezik. A 1201-es epizódban a város két részre szakad, New és Old Spirngfieldre. New Springfieldnek Homer lett a polgármestere, a rész végére a két város újra egyesül és a nevük is a régi marad. Itt található Homer munkahelye is, a Springfieldi Atomerőmű. A Springfieldhez legközelebb álló város Shelbyville. A városnak két telefonos körzetszáma van. A régebbi a 636, az újabb a 939, Simpsonék a 939-es körzetbe tartoznak.

Springfield egy fiktív város, szándékosan nincs tisztázva, hogy melyik államban helyezkedik el. Ennek ellenére a rajongók a sorozat alatt egész végig próbálták beazonosítani a város pontos helyét. Ennek érdekében alaposan megvizsgálták Springfield jellegzetességeit, a földrajzi környezetet. Válaszul a sorozat szántszándékkal félrevezető; ami az államot illeti, ellentmondásos „bizonyítékokkal” egyszerre sugallva és kizárva az összes tagállamot.

Egyetlenegyszer, a 11. évad „Behind the Laughter” epizódjában Simpsonékat egy észak-kentuckyi családként említették meg, de figyelembe véve a számos ellenpéldát, amik ellentmondanak ennek az állításnak, valószínűleg csak egy kedves incselkedés lehetett az alkotók részéről reagálásként a növekvő rajongói kíváncsiságra.

Arra is volt példa, hogy valamelyik szereplő megmutatta a térképen Springfield pontos helyét, de abban a pillanatban, ahogy rámutatott a térképre, valaki pont eltakarta azt, így nem lehetett a helyet látni. Az egyik epizódban Homer egészen konkrétan rámutat egy helyre a térképen, de a rajongók legnagyobb bánatára Lisa rögtön félbeszakítja: "apa, te még azt sem tudod, hogy hol lakunk?!"

Groening nyilatkozata szerint Springfield sokban hasonlít az Oregon állambeli Portlandre, ahol felnőtt. A Springfield név választásának oka az, hogy ez egy elég gyakori városnév, ami több mint 30 államban fordul elő. A város földrajzi fekvése rugalmasan alkalmazkodik az adott történethez, és nem okoz gondot a szélsőséges változtatás, akár egyetlen jó poén kedvéért is.

Egy részből kiderül, hogy Springfield 4 államban lehet, ugyanis ezen négy államban legálisan fogyasztható orvosi marihuána (medical canabis). Ez a négy állam Kalifornia, Tennessee, Georgia, Új-Mexikó. De figyelembe véve a "Behind the Laughter" epizódjában történteket, Lisa Amerika középkeleti részére mutat, így a lehetséges válasz vagy Georgia vagy Tennessee. Ámde a 13. évadban a 'Cukortilalom' című részben kiderül, hogy Homer a déli határról kell cukrot csempésszen be Springfieldbe, és déli határnak Homer Tennesseet nevezi meg. Tennessee államnak két északi szomszédja van, Kentucky és Virginia.

Családi ház [szerkesztés]

A Simpson család háza Springfieldben, az Örökzöld sétány 742. szám alatt található. A ház háromszintes az alagsorral együtt. A garázs a ház mellett van, egybeépítve, két autót képes befogadni. A földszinten található egy nappali, egy előszoba, egy konyha és egy étkező. Az emeleten van 4 hálószoba (minden gyereknek egy-egy és egy a szülőknek) és egy fürdőszoba. A kert szép nagy, füvesített. Az egyik epizódban kiderül, hogy több mint 60 méter hosszú.

Moe kocsmája [szerkesztés]

Ez a helyszín általában mindig nagy szerephez jut. Homer állandó törzshelye. Ide jár, ha bánatos vagy ha a haverokkal akar találkozni. Általában itt van Lenny és Carl, akiket Homer az erőműből ismer, a részeges Barney pedig állandóan itt van. A tulaj Moe Szyslak, egy furcsa alak.

Kwik-E-Mart [szerkesztés]

Itt történik minden nap a 3 órai rablás. Marge szinte minden nap itt vásárol. Apu Nahasapeemapetilon napi 23 órában dolgozik a boltban. Az egyik epizódból kiderül, hogy Mrs. Nahasapeemapetilon azt hiszi, hogy Amerikában ősi szokás, hogy az emberek éjjel-nappal dolgoznak, és ezért nem haragszik férjére, Apura, aki ideje nagy részét a boltban tölti.

Iskola [szerkesztés]

Sokszor itt kezdődik a történet, és itt is ér véget. Bart a legtöbb komiszságot itt, az iskolában követi el. Sintér igazgatót minden nap megszívatja. Lisa pedig zeneórán mindig szaxofonozik.

Epizódok [szerkesztés]

Játékok [szerkesztés]

 • PC
  • The Simpsons Hit & Run
  • Medal of Homer (utalás a Medal of Honor című játékra)
  • Virtual Springfield
  • The Simpsons Cartoon Studio
  • Simpsons Trivia
 • Gameboy
  • The Simpsons: Treehouse of Horror (Game Boy Color)
  • The Simpsons Road Rage (Game Boy Advance)
  • The Simpsons – Itchy & Scratchy in Miniature Golf Madness
  • The Simpsons – Bart and the Beanstalk
  • The Simpsons – Bart vs. the Juggernauts
  • Krusty's Fun House
  • The Simpsons: Escape From Camp Deadly
 • Super Nintendo
  • Krusty's Super Fun House
  • The Simpsons – Bart's Nightmare
  • Virtual Bart
  • The Itchy & Scratchy Game
 • Konzol
  • The Simpson Game
  • The Simpsons Hit & Run
  • The Simpsons Road Rage
  • The Simpsons Skateboarding

Források [szerkesztés]

 1. Groening, Matt. David Bianculli interjúja.. Fresh Air. National Public Radio. WHYY, Philadelphia. 2003. február 14. (Hozzáférés ideje: 2007. augusztus 8.)
 2. ^ a b BBC. 'The Simpsons': America's First Family (6 minute edit for the season 1 DVD) (DVD). UK: 20th Century Fox.
 3. Richmond, p. 14
 4. Beck, Jerry. The animated movie guide. Chicago Review Press, 239. o (2005). ISBN 9781556525919 
 5. Deneroff, Harvey. „Matt Groening's Baby Turns 10”, Animation Magazine, Vol. 14, #1, 2000. január 1., 10, 12. oldal 
 6. Georgie Peluse színező ötlete volt, hogy a karaktereket sárgára színezzék.
 7. Kuipers, Dean: '3rd Degree: Harry Shearer'. Los Angeles: City Beat, 2004. április 15. [2008. március 8-i dátummal az http://www.lacitybeat.com/cms/story/detail/?id=568&IssueNum=32 eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. szeptember 1.)
 8. Tucker, Ken. „Toon Terrific”, 'Entertainment Weekly', 1993. március 12., 48(3). oldal 
 9. "Simpsons Roasting on an Open Fire" The Simpsons.com. Retrieved on February 5, 2007
 10. Groening, Matt. The Simpsons 1. évad DVD "Még egy ilyen remek estét!"-kommentár [DVD]. 20th Century Fox.
 11. Spotnitz, Frank. „Eat my shorts!”, 'Entertainment Weekly', 1992. október 23., 8(1). oldal 
 12. ^ a b Ortved, pp. 146–149.
 13. Dan Snierson. „D'Oh!”, Entertainment Weekly (Hozzáférés ideje: 2007. október 21.) 
 14. Cagle, Daryl: The David Silverman Interview. MSNBC. [2005. november 30-i dátummal az http://cagle.msnbc.com/hogan/interviews/silverman.asp eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2005. november 30.)
 15. Ortved, p. 58
 16. Mitchell, Gail. „Mike Scully”, Ultimate TV, 1999. január 24. 
 17. ^ a b Owen, David. „Taking Humor Seriously”, The New Yorker, 2000. március 13. 
 18. Ortved, p. 199
 19. Nixon, Geoff. „Mmmmmm... pop culture”, 'The Silhouette', 2004. március 4. 
 20. Turner, p. 21
 21. McGinty, Stephen. „The icing on the Simpsons' cake”, 'Scotsman', 2005. január 4. (Hozzáférés ideje: 2007. augusztus 10.) 
 22. Gervais writing Simpsons episode”, BBC News, 2004. december 23. (Hozzáférés ideje: 2006. december 29.) 
 23. Keveney, Bill. „Rogen gets a dream gig: 'Simpsons' writer, voice”, USA Today, 2009. szeptember 23. (Hozzáférés ideje: 2009. szeptember 24.) 
 24. Munoz, Lorenza. „Why SpongeBob is sitting out the writers strike”, 'Los Angeles Times', 2007. december 23. (Hozzáférés ideje: 2008. január 9.) 
 

Külső hivatkozások [szerkesztés]

 

Személyes eszközök
Névterek
Változók
Műveletek
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cheap sildenafil

(Almorrot, 2022.12.06 08:57)

female viagra <a href="https://viagraduk.com/">viagra amazon</a> canadian pharmacy viagra

research paper writer online

(Acceno, 2022.11.24 19:13)

essay writing help cost per hour <a href="https://peperwritinghelpcup.com/">peperwritinghelpcup</a> how can tiny homes help save the planet proposal essay

cialis before and after photos

(kexscecy, 2022.11.19 04:42)

cialis free sample <a href="https://lifecialis20mg.com/">tadalafil research</a> what is cialis taken for

cialis free 30 day trial

(uninny, 2022.11.06 20:12)

cialis for women <a href="https://yardcialis.com/">tadalafil online pharmacy</a> cialis 20 mg price walgreens

how long does 5mg cialis last

(MeeskVep, 2022.11.03 17:08)

cialis for sale online in canada <a href="https://tadalafilkosmo.com/">tadalafil research chemical</a> cheap cialis canada

viagra para mujeres

(heefub, 2022.11.03 03:26)

order viagra <a href="https://mumviagra.org/">generic viagra usa</a> 200 mg sildenafil citrate

generic sildenafil

(golafato, 2022.11.01 15:54)

walgreens generic viagra <a href="https://luzviagra.net/">sildenafil india</a> homemade viagra

sildenafil troche

(SedeCatt, 2022.10.27 11:40)

female viagra over the counter <a href="https://slidnenafilviagramore.net/">viagra for men</a> buy real viagra online

cialis mexico

(Amedytom, 2022.10.26 07:50)

which is better viagra or cialis <a href="https://cialiswind.com/">cialis over the counter at walmart</a> cialis manufacturer

viagra lyrics

(Erunse, 2022.10.25 08:04)

women in viagra commercials <a href="https://missaviagra.net/">international viagra online</a> sildenafil prescription online

viagra fuck

(Phewloof, 2022.10.23 06:40)

viagra falls <a href="https://goosviagra.com/">viagra buy</a> viagra pill

cheap cialis generic online

(Tellpupe, 2022.10.21 22:56)

cialis 5mg daily how long before it works <a href="https://cialisflow.org/">cialis canadian pharmacy ezzz</a> cialis patent expiration 2016

do you need a prescription for cialis in canada

(wakkeeme, 2022.10.19 10:43)

prescription free cialis <a href="https://cialisfauc.com/">reddit cialis</a> cialis india

maximum dose of cialis

(Triags, 2022.10.17 04:44)

best place to buy cialis <a href="https://cialisarm.com/">daily cialis</a> cialis for men

free help writing an essay

(equing, 2022.08.31 15:35)

i need help writing a compare and contrast essay <a href="https://helpessaywritingserviceft.com/">essay help</a> homework help essay

reflection on english class essay

(Intona, 2022.08.28 13:40)

online custom essay writing service <a href="https://domytermpaper4u.org/">taekwondo history essay</a> community service helping kids homework essay

online casino espanol

(dotatups, 2022.08.22 15:57)

svenska spel casino online <a href="https://onlinecasinokosmo.org/">online casino nederland</a> bra online casino

watermelon viagra

(ASPINY, 2022.07.15 02:51)

viagra generic cost <a href="https://viagrarest.com/">viagra 100mg street price</a> sildenafil 20 mg tablets

nursing resume

(Japlylep, 2022.05.15 09:28)

supervisor resume <a href="https://resumecoverletteronline.com/">writers resume</a> verbs for resumes

viagra 50 mg

(Erunda, 2022.05.11 09:55)

online sildenafil <a href="https://edviagrarx.com/">online pharmacy ezzz viagra</a> online pharmacy ezzz viagra