Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harry Potter

2012.06.03

Varázsige Varázslat neve Varázslat hatása Első előfordulás Nevezetes használat Egyéb lényeges információ Etimológia
Aguamenti Vízbűbáj A pálca rámutat a célpontra, amely ettől megtelik vízzel. HP6 Harry Potter ezzel próbál vizet adni Albus Dumbledore-nak. A varázslatot később többször is használják tűz eloltására. A varázslat neve valószínűleg szójáték, a „növelés” jelentésű latin augmentum keveredése a „víz” jelentésű aqua szóval.
Avis Madáridéző bűbáj Madarak röppennek ki a pálcából. HP4 Ollivander használta Viktor Krum pálcájának tesztelésére. A 6. részben Hermione Granger használta az Oppugno ártással. - A latin „avis”, madár szóból.
Aqua Eructo Vízsugár bűbáj A pálca hegyéből vízsugár tör ki egy adott célpontra. HP4 (játék) HP5(film) Albus Dumbledore használja Voldemort ellen a párbajnál. Akár gömb formája is lehet. A latinból ered. Az aqua a víz, az eructo a kibocsát.
Baziteo (Engorgio) Bazibumm vagy növesztő bűbáj A célpont mérete megnő. HP4 ifj. Barty Kupor használja egy pókon, hogy jobban látszódjon a Cruciatus átok hatása. - A magyar szó valószínűleg a „bazinagy”, az angol az angol „engorge” (telítődik, növekszik) szóból.
Capitulatus (Expelliarmus) Lefegyverző bűbáj A célszemély elejti az éppen fogott dolgot vagy pedig maga a célszemély elrepül egy pár méterrel arrébb. HP2 Perselus Piton használja először Gilderoy Lockharton a párbajszakkörön. A sorozat folyamán számtalanszor használják, Harry Potter Voldemort elleni két párbajában is ezzel védi ki a gyilkos átkot. Harry ezzel repíti ki Malfoy kezéből Tom Denem naplóját és ezt használja a Trimágus-labirintus acromantulája ellen. - Az angol szó a latin „expello” (kiüt, eltávolít) és a szintén latin „arma” (fegyver) szavakból ered, a magyar megoldás a kapitulációból (fegyverletétel), melynek gyökere a latin capitulum („fej(ezet)”).
Demonstrate Kimutató bűbáj Valószínűleg megmutatja egy mágikus tárgy rejtett tulajdonságait. HP6 Hermione Granger használja a Félvér Herceg könyvén. Később Ernie Macmillan használja az egyik bájitaltan órán. - A latin "demonstro" (kimutat) szóbol ered
Diffindo Vágó-, metszőbűbáj A célzott tárgy elszakad. HP4 Harry Potter használja, hogy négyszemközt beszélhessen Cedric Diggory-val. A sorozat folyamán még többször használják. A latin „diffindo”, szétosztok szóból.
Disaudio (Muffliato) Hangtalanító védőbűbáj A célszemély fülét állandó duruzsolással tölti meg, így az nem hallja a közelben folyó beszélgetést. Területre is lehet szórni. HP6 Harry Potter és társai többször használták. Perselus Piton találta fel. A latin "dis-" szét-, el- és "audio" hall(gat), az angol szó az angol „muffle”, egy hangot kevésbé hallhatóvá tenni, forrását eltakarva szóból.
Duro Kővéváltoztató bűbáj A célpont megszilárdul például egy papír lapból könnyedén vas lemezt csinál. HP7 Hermione Granger kővé változtat egy faliszőnyeget, hogy elmenekülhessenek üldözőik elől. - A latin „duro”, keménnyé teszem szóból.
Expecto Patronum Patrónusbűbáj Megidéz egy patrónust, ami megvédi az idézőt a dementoroktól és a lethifoldoktól. Jól elvégezve egy állat alakját veszi fel. Fontos, hogy egy boldog pillanatra kell koncentrálni elvégzése közben. HP3 Remus Lupin tanítja meg Harry Potternek, hogy tudjon védekezni a dementorok ellen. Harry később megtanítja a bűbájt a Dumbledore Serege nevű csoport tagjainak. Perselus Piton volt az egyetlen halálfaló, aki el tudta végezni a bűbájt. Üzenetküldésre is használható. A varázsige pontos jelentése latinul: "védelmezőt várok".
Ferula Sínpólya bűbáj Sínpólyát helyezkedik a célszemély célzott testrészére. HP3 Remus Lupin használja Ron Weasley törött lábán. - A latin „ferula”, bot szóból.
Geminio Duplázó bűbáj Másolatot készít a célzott tárgyról. HP7 Hermione Granger használja Mardekár Malazár medálján, de a Lestrange-széfen is ez ül. A másolatok értéktelenek. A latin „gemino”, dupláz szóból.
Glisseo Csúszdabűbáj A lépcső fokait csúszdává változtatja. HP7 Hermione Granger használja, hogy elmenekülhessenek üldözőik elől. - A francia „glisser”, csúszni szóból.
Invito (Accio) Begyűjtő bűbáj A kívánt tárgy az elvégző felé repül. HP4 A sorozatban számtalanszor használták, többek között ennek segítségével teljesítette Harry Potter a Trimágus Tusa első próbáját és többször használták horcruxok hívására is. - A magyar szó valószínűleg az „invitál”-ból (latin invito-meghív), az angol a latin „accio”, hívom szóból.
Legilimens Gondolatolvasó bűbáj Az elvégző belelát a célszemély gondolataiba, érzéseibe. HP5 Perselus Piton ezzel oktatja Harry Pottert okklumenciára. Tehetséges legilimentornak nincs szüksége a varázsigére, hogy belelásson más fejébe. A latin „legere” (olvasni) és „mens” (ész) szavakból.
Leperex (Impervius) Vízhatlanító bűbáj A célzott tárgy a varázslat után taszítja a folyadékokat. HP3 Hermione Granger többször használja a Griffendél kviddics-csapatának látásminőségének javítására. - A magyar szó valószínűleg a „leperget”, az angol a latin „impervius” (átjárhatatlan, vízhatlan) szóból.
Levicorpus Harang testlebegtető bűbáj A célszemélyt bokájánál fogva felrántja valami a levegőbe és ott tartja. Csak nonverbális úton használható. HP5 Az ötödik részben a DS edzéseken gyakorolják. A hetedik részben Harry Potter nem szándékosan használja Ron Weasley-n. Szintén a hetedik részben Hermione Granger ennek segítségével éri el Hugrabug Helga poharát. Perselus Piton találta fel. A hetedik részben, hibásan, Hermione Granger elmondja a varázsigét. Ellenbűbája a Liberacorpus. A latin „levis” (könnyű) és „corpus” (test) szavakból.
Liberacorpus A Levicorpus ellenbűbája Leereszti a Levicorpus miatt lebegő áldozatot. HP6 A Levicorpus használata után mindig használják. Perselus Piton találta fel. A latin „liberare” (kiszabadítani) és „corpus” (test) szavakból.
Locomotor Reptető bűbáj Amit eltalál ez a varázsige, az felrepül a levegőbe és ott marad, akkor is, ha a bűbájt elvégző személy pálcája már nincs tulajdonosa kezében. HP5 Többen használják, például Filius Flitwick, aki Sybill Trelawney ládáit mozgatja vele. - A latin „loco” (hely) és „moto” (mozgatni) szavakból.
Meteoronto recanto (Meteojinx recanto) Meterológiai ellenbűbáj Megszünteti a rontások okozta meterológiai jelenségeket. HP4 (film) HP7 A HP4 filmben Mordon használja Nagyterem tetején. Arthur Weasley javasolja az álcázott fiának, Ron Weasley-nek, hogy ezzel próbálja meg megszüntetni a Yaxley szobájában levő esőt. - A magyar varázsige a „meteorológia”, „rontó” és a latin „recanto” (visszavarázsol) szavakból. Az angol szóban a „jinx” rontást jelent.
Mobiliarbus Tárgylebegtető bűbáj A célzott tárgy a kívánt helyre lebeg. HP3 Hermione Granger ezzel mozdítja a fenyőfát az asztaluk elé a Három Seprűben, nehogy a tanárok felismerjék Harry Pottert. - A latin „mobilito” (mozdítani) és „arbor” (fa) szavakból.
Mobilicorpus Testlebegtető bűbáj A célszemély a kívánt helyre lebeg. HP3 Sirius Black ezzel mozdítja meg Perselus Pitont. - A latin „mobilito” (mozdítani) és „corpus” (test) szavakból.
Orchidessis Virágidéző bűbáj Az elvégző pálcájából kiszökken egy virágcsokor. HP4 Ollivander ezzel tesztelte Fleur Delacour pálcáját. - Az „orchidea” szóból.
Piertotum locomotor Életrekeltő bűbáj Életre kelti a szobrokat és a lovagi páncélokat. HP7 Minerva McGalagony használja a roxforti csatában, hogy harcba szólítsa a roxforti szobrokat és lovagi páncélokat. McGalagony valószínűleg ezzel a bűbájjal kelti életre a bölcsek kövét védő sakkbábukat a sorozat első kötetében. A latin „petrus” (kő), „totus” (egész), „loco” (hely) és „moto” (mozgatni) szavakból.
Protego Pajzsbűbáj Egy láthatatlan falat teremt. Elég erővel elvégezve hátra is vetheti a körülötte állókat. HP4 Harry Potter a Trimágus Tusára készülve tanulja meg ezt a bűbájt. Később számtalanszor használják. Hatása erősíthető; három ilyen változata ismert: protego totalum, protego maxima és protego horribilis. A latin „protego”, megvédeni szóból.
Reducio Zsugorító bűbáj A célpont mérete csökken. HP4 Ifj. Barty Kupor használja egy pókon. Később is használják. A Baziteo ellentéte. A latin „reduco” és az angol "reduce", csökkent szóból.
Relaxo (Relashio) Szikraeső hullik a pálca végéből, ami az ellenfél ideiglenes megbénítására szolgál. Harry Potter a Trimágus Tusára készülve tanulja meg ezt a bűbájt. Később többször használják. HP4 Párbajoknál gyakori bűbáj. Továbbá a Mágiaügyi Minisztérium láncos székeinek láncain használják. - A magyar valószínűleg a latin "relaxation" (erő felfüggesztése) vagy a "relaxo" (elernyeszt, pihentet) szóbol ered.
Repudio muglicum (Repello Muggletum) Mugliriasztó bűbáj A területet nem találják meg a muglik. HP7 Hermione Granger használja, hogy elrejtse táborozóhelyüket. A Roxforton és a Kviddics Világkupa döntője alatt a stadionhoz közeli területeken is ilyen bűbáj volt. A magyar a latin "repudio" (elutasít), az angol a latin „repello” elűz szóból.
Rictusempra Lefegyverző bűbáj A célszemély elrepül. HP2 Harry Potter használta Draco Malfoy-on a párbajszakkörön. - A latin „rictus” (nevetésre nyitott száj) és „semper” (mindig) szavakból.
Serpensortia Kígyóidéző bűbáj A pálca végéből egy kígyó tör ki. HP2 Draco Malfoy használja a Párbajszakkörön. - A latin „serpens” (kígyó) és „ortus” (ered, keletkezik) szavakból.
Silencio Némító bűbáj A célzott lény elnémul. HP5 Hermione Granger elnémít vele egy halálfalót, aki segítségért kiált. A hetedik részben Voldemort is használja a Roxfortban maradtakra. - Az olasz „silenzio”, csend vagy a latin "silentium", ugyanúgy csend szóból.
Silentium (Quiteus) Halkító bűbáj Megszünteti a Sonorus hatását. HP4 Ludo Bumfolt ezzel állítja vissza normális hangerőre a hangját. A Sonorus ellenbűbája A magyar szó a latin "silentium" csend szóból. Az angol szó a latin „quietus”, nyugodt szóból.
Sonorus Hangerősítő bűbáj Felerősíti a célszemély hangját. HP4 Ludo Bumfolt használta, hogy mágikusan megnövelje hangerejét. Ellenbűbája a Silentium. A latin „sonorus” hangos szóból.
Suvickus (Scourgify) Tisztító bűbáj Megtisztítja a célzott területet. HP5 Perselus Piton emlékében James Potter használja. - A magyar szó a „suvickol”, az angol az angol „scour” (suvickol) szóból.
Tergeo Szívóbűbáj A célzott felületről leszívja a piszkot. HP6 Hermione Granger ezzel törli le Harry Potter arcáról a rászáradt vért. Később is használják. - A latin „tergeo” letöröl,tisztít szóból.
Vingardium leviosa (Wingardium leviosa) Lebegtető bűbáj A célpont lebegni kezd. HP1 Ron Weasley ezzel győzi le a trollt. Később is használják. - Az angol „wing” (szárny), a latin „arduus” (magas) és a latin „levis” (könnyű) szavakból.
- Próteusz-bűbáj Valamilyen utánzást hoz létre, akár tulajdonságét is. HP5 Hermione ezzel kezeli a hamis galleonokat, hogy azok jelezzék (az eredeti galleonokon a pénzt öntő kobold azonosító számának helyén) a DS következő találkozásának időpontját, ha Harry átírja a dátumot a saját érméjén. Felforrósodással is párosul, így jelezve az új időpont megjelenését, vagy annak változását. RAVASZ-szintű varázslat. - Próteusz egy átváltozásra képes görög mitológiai alak.
- Buborék-fej bűbáj Aki ezt használja, annak az arcán egy buborék képződik, így ideiglenesen levegőt tud venni a víz alatt (a buborék nagyságától függően). HP4 Cedric Digory és Fleur Delacour használja a Trimágus Tusa 2. próbáján. - -

Varázslatok [szerkesztés]

Varázsige Varázslat neve Varázslat hatása Első előfordulás Nevezetes használat Egyéb lényeges információ Etimológia
Alohomora Nyitóvarázs A zárt ajtó kinyílik. HP1 Hermione Granger használja, hogy elbújhassanak Argus Frics elől. A sorozat folyamán elveszti jelentőségét, mert egyre több Alohomora-biztos zárral találkoznak a szereplők. A Colloportus ellentétje. Nyugat-afrikai Sidiki nyelvjárásban „Tolvajok barátja”.
Anapneo Légúttisztító varázslat Kitisztítja a célszemély légutait. HP6 Horatius Lumpsluck használja Marcus Belby-n, aki félrenyelt egy falatot. Horatius Lumpsluck Ron-on, aki fuldoklik, is használhatta volna, miközben Harry egy bezoárt keresett a szekrényben. A görög „anapneo” szóból, jelentése: lélegezni vagy újraéleszteni.
Annullate (Deletrius) Varázslatlenyomat-eltüntető varázslat A Priori Incantatem mutatta lenyomat eltüntetésére szolgál. HP4 Amos Diggory használja a Kviddics Világkupa döntője után Harry Potter pálcáján. - A magyar szó valószínűleg a „lenulláz”, az angol a „delete” (latin deleo) töröl szóból.
Cave Malicium (Cave Inimicum) Ellenségek elleni védővarázs Célterületet ellenségbiztossá tesz. HP7 Hermione Granger és Harry Potter használják a táborhelyük biztonságossá tételére. - Az varázsige helyes latin felszólítás: óvakodj az ellenségtől, ill. a rosszindulattól.
Colloportus Ajtózáró varázslat Mágikusan bezár egy ajtót, így azt nem lehet mugli módszerekkel kinyitni. HP5 Hermione Granger használja a Mágiaügyi Minisztériumban. Az Alohomora ellentétje. A görög „kollao” (szorosan összekötni) és a latin „porta” (kapu) szavakból.
Commikulus (Riddikulus) Mumus elleni varázslat A mumus azzá változik, amitől a varázslat elvégzője legjobban fél. Ezt változtatja át egy vicces szituációra a varázsige, amitől a mumus hatalma megtörik. HP3 Remus Lupin tanítja meg a roxforti diákoknak. - A magyar szó a magyar „komikus”, az angol a latin „ridiculus” (abszurd, nevetséges) szóból.
Defodio Ásóvarázslat A varázslat lyukat ás a mutatott pontban. HP7 Harry Potter, Hermione Granger és Ron Weasley használja ezt a varázslatot, hogy kijussanak a Gringotts-ból. - A latin „defodio”, leás szóból.
Deprimo Robbantó varázslat Lyukat robbant egy szilárd felületbe. HP7 Hermione Granger használja, hogy beessenek a Lovegood család nappalijába. - A latin „deprimo”, lenyom, mélyre ás szóból.
Descendo Robbanóvarázslat Felrobbantja a célzott tárgyat. HP7 Ron Weasley használja, hogy leeressze a padlásra vezető létrát. Később Crak használja, hogy ledöntsön egy könyvkupacot. Harry, többek közt ezzel a varázsigével próbálta elpusztítani az egyik horcruxot. - A latin „descendo”, leereszkedni szóból.
Dissendium Mágikus jelszó Kinyitja a Roxfortban található púpos boszorkány szobrának púpját. Ez a titkos átjáró vezet a Mézesfalás nevű édességboltba. HP3 Harry Potter használja, hogy engedély nélkül Roxmorts-ba mehessen. - A latin „discedo”, távozni, elkanyarodni, eltérni szóból.
Erecto Felállító varázslat Sátrak és más dolgok felállítására való. HP7 Hermione Granger használta, hogy felállítsa sátrukat. Valószínűleg a negyedik részben, a kviddics világkupadöntőjén is használták a táborozó varázslók. A latin „erectus”, felemelni szóból.
Evapores (Evanesco) Eltüntető varázslat Eltünteti a célzott tárgyat. HP5 Perselus Piton ezzel tünteti el Harry Potter bájitalát. - Az angol latin „evanesco”, eltűnni szóból, a magyar a latin "evaporatio", elpárologtatás szóból.
Exlukhops (Waddiwasi) Lövővarázs Apró tárgyakat lő ki a levegőbe. HP3 Remus Lupin használja Hóborc ellen. Valószínűleg rögtönzött bűbáj volt Lupin részéről, erre utal, hogy a luk szó benne van, és Lupin egy kulcslyukból bájolja ki a rágógumit, amit használ. A magyar varázsige valószínűleg a lyukból kivarázsolt rágógumi orrlyukba küldésére utal, az angol szó pedig az angol „wad”, puha anyag és a latin „vado”, menni szavakból van összerakva.
Finite Incantatem Ellen-varázslat Megszünteti egy korábban elvégzett varázslat hatását (pl. rontásét, átokét). HP2 A sorozat folyamán többször használják, többek között a Párbajszakkör ideje alatt, vagy a Mágiaügyi Minisztériumban. - A latin „finio” (befejezni) és „incanto” (rávarázsol) szavakból.
Hippokrax (Episkey) Gyógyító varázslat Töréseket sebeket és belső sebeket is gyógyíthat. HP6 Luna Lovegood használja, hogy meggyógyítsa Harry Potter törött orrát. - Az angol szó a görög „episkeu”, javítás szóból, a magyar a görög orvoshérosz, Hippokrátész nevéből.
Homenum Revelio Emberkimutató varázslat Megmutatja, hogy van-e ember az elvégző körül. HP7 A könyvben többször is használják, például a halálfalók így tudják meg, hogy van-e valaki a Lovegood-ék házának emeletén. Valószínűleg ezt használja Albus Dumbledore, amikor tudja, hogy Harry Potter a közelben van, a láthatatlanná tevő köpeny alatt, az első és a második könyvben. A latin „homo” (személy) és „revelo” (felfed) szavakból.
Lumos Világító varázslat A pálca végén apró láng/fény jelenik meg. Hatása alatt más varázsigék is végezhetők a pálcával. HP2 A sorozat folyamán számtalanszor alkalmazták. Hatásának megszüntetője a Nox. A latin „lumen”, fény szóból.
Lumos Maxima Erősebb világító varázslat A pálca végéből lehet elővarázsolni egy erős fényt. HP2 A sorozat folyamán számtalanszor alkalmazták. - -
Morsmordre A Sötét Jegyet megidéző varázslat A varázslat megidézi a Sötét Jegyet. HP4 Először Ifj. Barty Kupor idézi meg, hogy a hűtlen halálfalókat elriassza. A halálfalók rendszeresen használják ott, ahol megöltek valakit. A latin „mors” (halál) és a francia „mordre” (latin mordeo) harapni szavakból.
Nox A Lumos hatását megszüntető varázsige. Megszünteti a Lumos keltette fényt. HP3 A Lumos igét ezzel hatástalanítják a sorozat folyamán. - A latin „nox”, éjszaka szóból.
Obscuro Szembekötő varázslat A célszemély szemét beköti egy fekete kendő HP7 Hermione Granger köti be vele Phineas Nigellus portréjának a szemét. - A latin „obscuro”, elsötétít szóból.
Pirocus (Flagrate) Tüzes pálca varázslat A használó tüzes jeleket hagyhat vele a pálcájával. HP5 Hermione Granger ezzel jelöli meg a már látogatott szobák ajtaját a Mágiaügyi Minisztériumban. Valószínűleg ezt használja a második részben Tom Denem is, amikor a levegőbe írja fiatalkori nevét. Az angol szó a latin „flagro”, tűzben ég szóból, a magyar a görög piro- tűz szóból.
Piroinito (Incendio) Tűzvarázslat Tüzet varázsol elő. HP6 A könyvben többször használják, ezzel gyújtják fel például Rubeus Hagrid házát. Valószínűleg ezt használta Hagrid az első részben, Harry Potterrel való első találkozása alkalmával. Az angol szó a latin „incendo”, tüzet állítani szóból, a magyar a görög piro- tűz és a latin init(i)o belép, megkezd szavakból.
Priori Incantatem (Prior Incantato) Varázslatlenyomat-idéző varázslat Megjeleníti a vizsgált pálca korábbi varázslatait, fordított sorrendben, vagyis a legutóbbiakat legelőször. HP4 Amos Diggory végzi el Harry Potter pálcáján a Kviddics Világkupa döntője után. Hatása megszüntethető az Annulate varázsigével. A latin „prior” (előző) és „incanto” (rávarázsol, elbájol) szavakból. A magyar az angol ferdítése.
Renervate Élesztő varázslat Az eszméletlen embereket magukhoz téríti. HP4 Amos Diggory, Albus Dumbledore és Harry Potter is használják, bár utóbbi sikertelenül. Az eredeti Ennervate-ról nevezte át J. K. Rowling. A latin "re-" újra, és a "nervus" erő szavakból.
Reparo Javító varázslat A széttört dolgokat egybeforrasztja. HP1 Számtalan alkalommal használták a sorozat során. - A latin „reparo”, megjavít szóból.
Salvio hexia Védővarázs Védelmet nyújt a külső támadások ellen. HP7 Hermione Granger és Harry Potter használják a táborhelyük biztonságossá tételére. - A latin „salvus” (biztonságos) és az angol hex (rontás) szavakból.
Stimula Stupor ellenátka Megszünteti a Stupor hatását. HP4 Többször használták a Stupor használata után. - A latin "stimulus", ösztönzés, serkentés szóból.
Transportus (Portus) Zsupszkulcs-készítő varázslat A célzott tárgyat zsupszkulccsá változtatja. HP5 Albus Dumbledore használja, hogy Harry Potter és a Weasley testvérek gyorsan el tudjanak menekülni a Roxfortból. - Az angol a latin „portus”, portál szóból. A magyar a latin "transporto" átszállít szóból.
Vizualicus (Aparecium) Megjelenítő varázs Megjeleníti pl. a láthatatlan tintával írt szöveget. HP2 Hermione Granger használja sikertelenül Tom Denem naplóján. - Az angol szó a latin „appareo”, láthatóvá válik, a magyar a latin "visualis" látható szóból.

Ártások [szerkesztés]

Varázsige Varázslat neve Varázslat hatása Első előfordulás Nevezetes használat Egyéb lényeges információ Etimológia
Incarcerandus (Incarcerous) Kötöző ártás Megkötözi a célszemélyt. HP5 Dolores Umbridge használja egy kentauron. A hatodik könyvben Harry Potter használja inferusokon. - Az latin „incarcero”, bebörtönöz szóból.
Locomotor mortis Lábbilincselő ártás Megbilincseli a célpont lábát. HP1 Hermione Granger és Ron Weasley gyakorolják, hogy megvédjék Harryt Pitonnal szemben. - A latin "locomotio", mozgás és a "mortis", halál (itt:megszüntetés) szavakból
Obstructo (Impedimenta) Hátráltató ártás A pálca irányában megtisztítja az elvégző útját. Ha egy élőlényt talál el, rövid időre megbénítja. HP4 Harry Potter használja a Trimágus Tusa harmadik próbáján. Később is többször használják. - Az angol szó a latin „impedimentum”, akadály, a magyar az "obstruo" akadályoz szóból.
Oppugno Támadtató ártás Gyengébb lényeket támadásra bír. HP6 Hermione Granger használja megidézett kanárijain Ron Weasley ellen. A könyvben egyedül az Avis bűbáj teremtette állatokkal használták. A latin „oppugno”, megtámad szóból.
Relaxo (Relashio) Szikraeső-ártás Szikraeső hullik a pálca végéből, ami az ellenfél ideiglenes megbénítására szolgál. HP4 Harry Potter a Trimágus Tusára készülve tanulja meg ezt az ártást. Később többször használják. Párbajoknál gyakori ártás. Továbbá a Mágiaügyi Minisztérium láncos székeinek láncán használják. A magyar valószínűleg a latin "relaxation" (erő felfüggesztése) vagy a "relaxo" (elernyeszt, pihentet) szóbol ered.

Rontások [szerkesztés]

Varázsige Varázslat neve Varázslat hatása Első előfordulás Nevezetes használat Egyéb lényeges információ Etimológia
Carbunculus (Furnunculus) Keléskeltő rontás A célszemély arcán gennyes kelések jelennek meg. HP4 Harry Potter használja Draco Malfoy-on két alkalommal, az első esetben Monstrora esik. - A magyar „karbunkulus” és az angol „furunculus” (furunkulus) szavakból.
Densaugeo Fognövesztő rontás A célszemély foga nőni kezd. HP4 Draco Malfoy használja Harry Potteren, de Hermione Grangerre esik. - A latin „dens” (fog) és „augeo” (növeszteni) szavakból.
Pofix (Langlock) Nyelvragasztó rontás A célszemély nyelvét a szájpadlásához ragasztja. HP6 Harry Potter használja Hóborcon és Argus Fricsen. Perselus Piton találta fel. Az angol varázsige a latin „lingua” (nyelv) és az angol „lock” (valahova erősíteni) szavakból.
Tarantallegra Táncoltató rontás A célszemély akarata ellenére táncolni kezd. HP2 Draco Malfoy szórja Harry Potterre a Párbajszakkör ideje alatt. Az ötödik részben Neville Longbottom ennek hatására ejti el a próféciát. A varázsige a tarantella táncból adódik. A „tarantella” és az olasz „allegro” (vidám) szavakból.

Átkok [szerkesztés]

Varázsige Varázslat neve Varázslat hatása Első előfordulás Nevezetes használat Egyéb lényeges információ Etimológia
Avada Kedavra A gyilkos átok Az áldozat meghal. HP4 Voldemort számtalan alkalommal használta, többek között Harry Potteren is, bár sikertelenül. A Főbenjáró átkok egyike. Az arámi „abracadabra” szóból, jelentése: pusztuljon a dolog. (A valóságban a betegségre gondoltak.) Más források szerint az arab ahhada kedahra (szavammal pusztítok) szóból ered a kifejezés.
Confringo Robbantó átok A célpont felrobban. HP7 Harry Potter használja, amikor Voldemort elől menekül. Később Hermione Granger is használja, ennek hatására törik el Harry Potter pálcája. - A latin „confringo” darabokra tör szóból.
Confundo Konfúziós bűbáj Összezavarja a célpontot. HP7 Harry használta a Gringotts őrein. A filmben Hermione Granger használja a hatodik részben Cormac McLaggen-en a kviddicscsapat válogatásán. Az eredeti nyelven a zagyváló átok és a konfúziós bűbáj megegyeznek. A latin "confundo", összezavar szóból.
Crucio Cruciatus átok A célszemély elviselhetetlen fájdalmat érez. HP4 Ifj. Barty Kupor használja először egy pókon. A sorozatban később sokszor használják kínzásra. A Főbenjáró átkok egyike. A latin „crucio”, „kínzok” szóból.
Exmemoriam (Obliviate) Felejtésátok A célszemély elfelejt egy bizonyos eseményt. Rosszul elvégezve maradandó károsodást is okozhat. HP2 Gilderoy Lockhart akarta használni Harry Potteren és Ron Weasley-n, de saját magára visszaesett az átok, így maradandó emlékkárosodást szenvedett. Később Harry Potter és társai többször használták, hogy elmenekülhessenek üldözőik elől. Az angol a latin „oblivium”, „feledékenység” szóból. A magyar a latin "ex", -ból, -ből és a "memoria" emlékezet szavakból.
Expulso Robbantó átok Hatása megegyezik a Confringo-val, de a Sötét Varázslatokkal hozzák kapcsolatba. HP7 Egy halálfaló használta, hogy elkapja Harry Pottert. - A latin „expulso”, „kiüt” szóból.
Imperio Imperius-átok A célszemély bármit megtesz, amit az átok elvégzője parancsol. HP4 Ifj. Barty Kupor hajtja végre először egy pókon, majd megtanítja a tanítványainak, hogyan védekezzenek ellene. Voldemort is használja Harry Potteren, de hatástalanul. A hetedik részben Harry Potter is elvégzi az átkot. A Főbenjáró átkok egyike. Akaraterővel és gyakorlással legyőzhető. A latin „impero”, parancsol szóból.
Petrificus totalus Sóbálvány-átok A célszemélyt megmerevíti, így az illető képtelen mozdulni. Az áldozat így is tisztában van a körülötte történő eseményekkel. HP1 Hermione Granger használja először Neville Longbottomon, mert meg akarja őket állítani. Később rendszeresen használják a sorozatban. - Az angol „petrify” (kővé válik) (latin "petra" kő és "fio" válik) és a „total” (teljesen) (latin "totus" teljes, egész) szavakból.
Pherecitius mangicus Fagyasztó átok - - - - -
Reducto Taroló átok Megtisztítja a használó előtt az utat. HP4 Harry Potter a Trimágus Tusára készülve tanulja meg ezt az átkot. Később megtanítja a Dumbledore Serege nevű csoportnak. - A latin „reduc(t)o”, „visszavezet,-visz” szóból.
Sectumsempra Kaszaboló átok A célszemély testén mély vágás keletkezik. HP6 A hatodik kötetben Harry Potter életveszélyesen megsebzi Draco Malfoy-t vele. Az ötödik részben, Piton emlékeiben is megjelenik, de akkor Piton elvéti a célzott James Pottert. Itt nem varázsigével szerepel. Perselus Piton találta fel. A latin „sectura” (vágás) és „semper” (mindig) szavakból.
Stupor (Stupefy) Kábító átok A célszemély néhány percre elájul. HP4 A negyedik résztől kezdve az egyik legsűrűbben használt varázslattá vált. - A latin „stupor" kábultság szóból.
- Kötőhártyagyújtó átok A célszemélyt ideiglenesen megvakítja. HP4 Viktor Krum használja a Trimágus Tusa első próbáján a sárkány ellen, ugyanis a sárkány leggyengébb pontja a szeme. Később kiderül, hogy Sirius is ezt javasolta volna Harrynek. - -

Filmes varázslatok [szerkesztés]

Varázsige Varázslat neve Varázslat hatása Első előfordulás Nevezetes használat Egyéb lényeges információ Etimológia
Arania Exhumai Pókriasztó hangbűbáj Magas frekvenciájú hangot bocsát ki a pálca, amely idegesíti a pókokat. HP2 (film) Harry Potter használja a 2. rész filmváltozatában, a Tiltott Rengetegben. - A görög "arachne" pók, az ex-ki, és a ?humai (mongol torokhangú éneklés)? szavakból.
Bombarda Robbantó bűbáj A célpont felrobban. HP3 (film) Hermione Granger használja a 3. rész filmváltozatában, hogy kiszabadítsa Sirius Black-et. Erősített változatát, a Bombarda Maximát Dolores Umbridge használja az 5. rész filmváltozatában, hogy bejuthasson a Szükség Szobájába. Az olasz "bomba" ágyúgolyó szóból.
Brahium Ermando Csont eltüntető varázsige Eltünteti meghatározott helyen a csontot/csontokat. HP2 (film) Gilderoy Lockhart használja először a filmben Harryn, mikor a gurkó eltöri a karját. - A latin „brachium”, alkar szóból.
Everten Static Lefegyverző bűbáj Hasonló a hatása mint a Capitulatusnak, csak megforgat. HP2 (film) Draco Malfoy használja Harry Potteren a párbajszakkörön. - A latin "everto" megforgat és a "sto" megállít szavakból.
1, 2, 3, Feraverto Átváltoztató bűbáj A filmben egy állatot talpas pohárrá változtat. HP2 (film) Minerva McGalagony és Ron Weasley használják, egy átváltoztatástan órán. - A latin "fera", vadállat és a "verto", fordul, változik szóból.
Immobilus Mozdulatlanság bűbáj Megállítja a mozgó élőlényeket. HP2 (film) Harry Potter és az Azkabani Fogoly Hermione Granger ezzel állítja meg a tündérmanókat, amelyeket Gilderoy Lockhart nem tudott. A varázslatot említik a könyvben, de a varázsigét nem. A hatodik könyvben Horatius Lumpsluck ezzel hatástalanítja a muglik riasztóját. Illetve a HP3-ban fordul elő, ezzel a varázsigével dermeszti meg Lupin a fúriafűzet. A latin „immobilis”, mozdíthatatlan, mozdulatlan szóból.
Partis Temporus Tűzörvény-bűbáj Tűzörvényt hoz létre, amely megvéd például az inferusoktól. HP6 (film) Albus Dumbledore használja a Félvér Hercegben az inferusok ellen, amikor a horcruxot rejtő barlangban vannak Harryvel. - -
Vipera ivanesca Kígyóeltüntető varázslat A Serpensortia idézte kígyó eltűnik. HP2 (film) Perselus Piton ezzel tünteti el a Draco Malfoy idézte kígyót a Párbajszakkörön. - A tud. latin "vipera" és az "evanesco" megsemmisít szóból.
Vulnera sanentur Gyógyító varázslat Vágásokat gyógyít be. HP6 (film) Perselus Piton használja Draco-n akit eltalált a Sectumsempra. - A latin "vulnus" seb és a "sano" meggyógyít szavakból egy rendes felszólítás: A sebek gyógyuljanak meg!